niedziela, 8 lipca 2012

Ryba wg DJ Eddiego i inne przysmaki

Potrzeba:
Tilapia albo inna ryba np morszczuk platy
Limonka albo cytryna
Pomidory
Chilli
Cebula
Zielona papryka
Seler naciowy
Czosnek
Mleczko kokosowe z puszki albo kokos (przepis na mleczko na koncu)

Robi sie tak:
Rybe natrzec sokiem z limonki (cytryny) i przyprawic na ostro np chilli albo inna ostra przyprawa. Oproszyc maka i smazyc platy zlozone w poprzek na pol z kazdej strony chwile (nie zbyt dlugo). Czosnek i odrobine swiezego chilli podsmarzyc w garnku na niewielkiej ilosci oleju, dodac pomidory i dusic potem dodac rybe i dalej dusic. Dodac powoli mleczko kokosowe (identycznie jak dodaje sie smietane do sosu, powoli i mieszac). Na koncu jak sie wszystko polaczy dodac papryke zielona pokrojona drobno, cebule i seler naciowy, krotko dusic doslownie chwileczke bo maja byc chrupiace. Podawac np. z ryzem.




Mleczko kokosowe:
Miazsz z kokosa pokruszyc na srednie kawalki i z odrobina wody zmiksowac w blenderze na papke. Dodawac miaz stopniowo ale nei dolewac wody. Odcedzic na drobnym sitku wyciskajac dokladnei rekami. Powstanie konsystencja tlustej smietany. Wiorki odcisniete mozna zasuszyc i wykorzystac do ciasta.

a ponizej napoj o smaku kokosowego mleczka, lokalne piwo i chipsy z juki.


Owoc chlebowy (bread fruit) - zupelnie taki sam jak ziemniaki w smaku i zastosowaniu, tylko rosnie na drzewie. Mozna smazyc jak frytki (zdj.), gotowac i robic purre.



1 komentarz:

  1. z przepisu skorzystamy a co do salsy-czekamy na Wasz występ anna&luc

    OdpowiedzUsuń